Vecka 18


17+5 innan ultraljud



Mamman: Vid den här tiden gör man den första ultraljudsundersökningen.
Ofta är det först nu som du på riktigt kan ta till dig att ett barn faktiskt är
på väg. Ultraljud görs för att bättre veta när barnet kommer att födas.
Barnmorskan visar hjärnhalvorna, magsäcken och det lilla hjärtat som slår
snabba slag. Huvudet och lårets storlek mäts, med hjälp av dessa mätningar
kan man på ett mer exakt sätt beräkna födelsedatumet. Man tittar även
på läget på moderkakan.
Du vet nu, så exakt som man kan komma, när du är beräknad att föda.
Det blir ändå bara en riktpunkt, du kan föda inom tre veckor före och två
veckor efter detta datum utan att det räknas som onormalt. I regel är detta
en period när du mår bra och trivs med din graviditet. Om du är gravid för
första gången, börjar du ofta känna fosterrörelser undefär nu.
Många kvinnor tycker, att det känns som att ha fjärilar i magen.
Tyvärr kommer det att ta lite längre tid innan din pappan kan
känna bebisens rörelser – de riktiga sparkarna kommer inte förrän om en månad eller så.

Fostret: Huvudet är cirka fyra centimeter i diameter, medan
fötterna är cirka två centimeter långa. Fostret sväljer fostervattnet
och kan till och med skilja mellan mammans intag av söt respektive
besk föda. Om det är sött sväljer fostret mer vatten och om det är
bittert så grimaserar det istället. Fostervattnet är naturligt sött och
kroppen ser till att det innehåller rätt mängd av aminosyra, fettsyra,
mjölksyra, citronsyra, salt, glukos, fruktos och sist men inte minst proteiner.

Egna tankar: Sparkarna har blivit mycket hårdare och tydligare,
framförallt på morgonen när man går upp ur sängen. Charlie kan
känna sparkar och rörelser om han håller handen på magen, hihi.
Har även vart på ultraljud på akuten, moderkakan låg långt ner,
men flyttar sig uppåt i takt med när magen växer.  
Halsbränna är tyvärr inte ovanligt, suck. Veckan har gått så otroligt
fort, tänk snart är det halvvägs!





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0